Cormac McCarthy, The Sunset Limited

The Sunset Limited

Cormac McCarthy tunnetaan parhaiten filmatisoiduista teoksistaan Menetetty maa (No Country for Old Men, 2005) ja Tie (The Road, 2006), mutta kotimaassaan Yhdysvalloissa Pulitzer-palkittu kirjailija muistetaan myös näytelmistään. The Sunset Limited on julkaistu alunperin näytelmämuodossa vuonna 2006, mutta se tasapainoilee näytelmän ja romaanin välillä, kuten alaotsikko ”A novel in dramatic form” vihjaakin.

McCarthyn vahvuuksia ovat uskottavat ja mielenkiintoiset henkilöhahmot, joihin myös The Sunset Limited perustuu. Näytelmäromaani on kokonaisuudessaan dialogi, jossa hahmot Black ja White keskustelevat elämästään ja elämänkatsomuksestaan. Black ja White ovat tietysti nimetty ihonvärinsä mukaan. Ennen näytelmän alkua Black on pelastanut Whiten hyppäämästä The Sunset Limited -junan alle ja tuonut hänet kotiinsa köyhään asuntoprojektiin.

Black ja White ovat USA:n stereotyypit: vankilassakin ollut, elämänkoulima ja työtön tummaihoinen, sekä hyvinkoulutettu, masentunut valkoihoinen. Kaksikon keskustelussa filosofiset ja uskonnolliset kannat törmäävät. Black on evankelisluterilainen kristitty, kun taas White on akateemikko ja ateisti. Henkilöiden yhteiskunnalliset luokat kuuluvat myös heidän puhetyylissään.

Molemmat hahmot ovat taipuvaisia mietiskelyyn ja etenkin White keskustelee mielummin teoreettisella tasolla. Hän on kuitenkin aiemmin samana päivänä yrittänyt itsemurhaa, mikä synnyttää näytelmän eksistentiaalisen jännitteen. Kohtaamaton kysymys kuuluukin: miksi kannattaa pysyä elossa? Tyypillisen ironisesti vaikuttaa ensin, että Blackilla on ongelmistaan huolimatta vankempi elämänhalu, mutta aivan näin mustavalkoiseksi McCarthy ei asetelmaansa jätä.

The Sunset Limited muistuttaa perusasetelmaltaan jopa sokraattista dialogia, sillä Black on Whitea vanhempi ja vaikka hänet esitetään jollakin tapaa viisaampana, keskustelee hän Sokrateksen tapaan kysymyksillä, rakentaen teoksen filosofiaa keskustelukumppaninsa vastausten varaan.

Rakenne tosin hajoaa lopussa, mikä jättääkin kertomuksen juuri niin auki kuin tällaiselle teokselle on suotavaa. The Sunset Limited ei herätä Tien kaltaista ahdistusta, mutta uskaltaa käsitellä valtavia kysymyksiä elämän tarkoituksesta Jumalan olemassaoloon. Tästä huolimatta teos on sangen helppolukuinen, mikä on aiheen puolesta loistava saavutus.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s