R&A ’11: The Future

The Future
(USA 2011)

Muun muassa ohjaajana, käsikirjoittajana ja näyttelijänä ansioituneen Miranda Julyn esikoiselokuva Me and You and Everyone We Know (2005) oli kekseliäs ja hauska indie-elokuva, joka käsitteli kepeästä sävystään huolimatta kipeitä aiheita. July jatkaa samalla linjalla, mutta hieman uusilla urilla toisella pitkällä elokuvallaan The Future.

July itse ja Hamish Linklater esittävät pariskuntaa, Sophieta ja Jasonia, jotka päättävät adoptoida loukkaantuneen kissan. 35-vuotiaat ovat viettäneet hiljaista yhteiseloa oikeastaan koko elämänsä ja lemmikkieläimen tuomat velvollisuudet sysäävät heidät itsensä ja parisuhteensa kriisiin – ennen kuin kissaa on edes ehditty hakea kotiin sairaalasta.

Loukkaantunut kissa Paw Paw toimii myös elokuvan kertojana, joka kuvailee ajattomuutta ja odotustaan eläinsairaalan häkissä. Hänelle Sophien ja Jasonin luokse pääseminen merkitsisi paratiisia: yksinkertaista läheisyyttä ja turvaa ”ulkona odottavalta pimeydeltä”. Narratiivisissa osuuksissa nähdään konkreettisesti vain kissan tassut sanomalehdellä.

Katsojalle jää helposti epäselväksi, onko The Future enemmän komedia vai draama, sillä etenkin tarinan yllättävät käänteet tuntuvan vievän sitä jatkuvasti tyylilajista toiseen. Monet hienot, metaforiset kuvat jäävät mieleen, kuten kohtaus, jossa Jason ”pysäyttää ajan”. Samalla hän päätyy keskustelemaan ikkunasta paistavan Kuun kanssa ja auttaamaan tätä liikuttamaan vuorovesiä.

The Future käsittelee seisahtunutta elämää, josta on hankala sysätä itseään liikkeelle. Hahmot kokevat elämäntapansa vieraaksi, löytämättä kuitenkaan tapaa muuttaa suuntaansa. Jason yrittää toimia ympäristöjärjestön vapaaehtoisena ja Sophie yrittää keksiä ja kuvata uusia tansseja internettiin, mutta helppoja ratkaisuja ei ole.

Miranda July lunastaa viimeistään toisella elokuvallaan olevansa loistava ohjaaja sekä käsikirjoittaja, jolta näytteleminenkin sujuu siinä sivussa. Hänen ironisoivan ja sympatisoivan rajalla tasapainoileva kerrontansa on herkullista, silloinkin kun käsitellään tosiasiassa hyvin vakavia aiheita. The Future on mieleenpainuva elokuva, jolta ei ulottuvuuksia puutu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s