Mental Finland

(Julkaistu Viikko-Eteenpäissä syksyllä 2009.)
Kuva: © Smedsensemble
Ensi-ilta Kansallisteatterissa 16.9.2009

Kristian Smedsin Mental Finland oli etukäteen kuvattu vuoden teatteritapaukseksi. Väinö Linnan Tuntemattoman sotilaan näyttämösovituksella viime vuonna kohauttanut Smeds tarjoili jälleen nimensä veroisen paketin, jonka tosin moni kriitikko on jo ehtinyt haukkumaan.

Mental Finland sai ensiesityksensä tammikuussa Brysselissä, mutta lopullinen muoto on Kansallisteatteria varten selvästi hieman suomalaistunut. Muutokset eivät ole kovin ilmiselviä, mutta ainakin osa materiaalista olisi varmasti mennyt muulta kuin suomalaisen kulttuurin tuntijalta täysin yli hilseen. Ei sillä, etteikö se silti voisi mennä.

Mental Finland alkoi tanssilla – joka katkaistiin punkilla. Tarina (jos sellaisesta voidaan puhua) sijoittuu vuoden 2069 Eurooppaan, jossa pahvipaikatussa kontissa asustaa joukko pohjoismaalaisia. He ovat antaneet kontilleen nimeksi Mental Finland ja sieltä käsin he lähettävät 24 tuntia vuorokaudessa anarkistista radio-ohjelmaa.

Tai näin näytelmän alku tuntuu lupaavan. Tulee lisää tanssia. Posketonta dialogia ja absurdia huumoria. Kuolemaa, raiskausta ja insestiä. Smeds pyrkii selvästi haastamaan sen, millaisessa kontekstissa pidämme asioita huvittavina. Mental Finlandin kasojalla kannattaa sietokyvyn ja avoimen mielen lisäksi olla hieman itsekritiikkiä ja myös kielitaitoa, sillä näytelmässä kuullaan kaikkea englannista eestiin.

Mental Finlandin kaltaisesta näytelmästä on mahdotonta kirjoittaa minkäänlaista synopsista. Surrealismi ja korkeakulttuuri yhdistyvät banaaliin ja undegroundiin, ja vaikka paikoin temaattinen leikki alkaa muodostaa herkullisen monikerroksista kokonaisuutta, lopputulos jää kovin hajanaiseksi. Jos lopussa ei olisi ollut jonkinlaista kelausta taaksepäin, olisi voinut kuvitella katsovansa jotakin aivan helvetillistä revyytä.

Tekninen toteutus on huippuluokkaa ja digitaalista mediaa hyödynnetään lähes joka kohtauksessa. Punk-tyylinen käsikamerasekoilu sopii hyvin Smedsin tyyliin ja sitä nähtiin jo Tuntemattomassa sotilaassa. Myös musiikki ja äänitehosteet ansaitsevat erikoismaininnan.

Mental Finlandin visuaalisin elementti on kuitenkin tanssi, joka koreografi Laura Lee Kamppilan ja kuuden tanssijan voimin muodostaakin omanlaisensa vastavoiman smedsiläiselle anarkialle. Jotkin pelkästään tanssiin keskittyvät kohtaukset venyvät tosin turhan pitkiksi, mutta erityisesti näytelmää ja tanssiesitystä yhdistelevät kohtaukset toimivat paikoin uskomattoman hyvin.

Eikä voi kuin ihmetellen kehua näyttelijäkaartin mahtavia suorituksia. Dialogia on melko vähän esityksen pituuteen nähden, mutta suurin osa siitä lepää Janne Reinikaisen ja Tommi Korpelan harteilla, unohtamatta H-P Björkmanin hysteeristä maahanmuuttajahahmoa, joka tosin kokee suomalaisten isäntiensä parissa kolkon kohtalon. Hienosti sujuu myös näytelmän illuusion hajottaminen, kun vähätuloiset näyttelijät päättävät ryöstää ja murhata koko yleisön.

Tuntemattoman sotilaan lopussa Smeds tapatti suomalaisia merkkihenkilöitä, mutta yksi jäi jäljelle vain päätyäkseen tappolistalle seuraavassa produktiossa. Itseasiassa Mental Finlandin loppukohtaus, jossa Joulupukki ristiinnaulitaan ja sotketaan jätteillä onkin näytelmän parhaimmasta päästä.

Premisseistään ja sisällöstään huolimatta Smeds tuskin tarkoittaa tälläkään näytelmällään loukata tai suututtaa ketään. Siinä missä Tuntemattomassa sotilaassa oli kyse ikonien sortamisesta, Mental Finland keskittyy kuvaamaan yhteiskunnallista tilaamme ja koko ihmeellistä sekasotkua jota nimitetään ”eurooppalaiseksi kulttuuriksi.” Kuten näytelmän askeettisessa käsiohjelmassa todetaan: ”It’s nothing personal, it’s just art.” Tai kuten Reinikaisen cowboy-hahmo eräässä kohtauksessa kysyy (huonosti äännettynä): ”Is this some contemporary art shit?”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s