CMX – Talvikuningas

(Julkaistu Kymen Sanomissa talvella 2008.)

Laertes Prime, syyspäiväntasaus, vuonna 2481. Vihollinen on saartanut kaupungin, jossa ”kuningas nojaa kultaiseen käteensä metallitorninsa syövereissä”. Päivän päättyessä läpi avaruuden ulottuva imperiumi on sortunut ja kuningas syösty vallasta. Tästä alkaa ja tähän päättyy CMX:n eeppinen 12. studioalbumi Talvikuningas.

5.9. julkaistu Talvikuningas on rock-musiikillisesti varsin poikkeuksellinen teos. Albumi sisältää ainoastaan yhden musiikkiteoksen, joka on jaettu kahteentoista osaan. Ne ovat osin erottamattomia toisistaan ja soitettu kaikki näppärästi yhteen. Albumin ylellinen pakkaus tekee kunniaa sen erikoisuudelle; teosta julkaistiin 8000:n kappaleen rajattu painos, pahvisessa DVD-kotelon kokoisessa laatikossa. Mukana tulee 40 sivuinen vihkonen, jossa on albumin teksti kokonaisuudessaan, ja Sami Saramäen upea maalauskuvitus.

Talvikuninkaan ydin on sen tarina. 12 osaa nivoutuvat yhteen muodostamaan Talvikuninkaan saagan. Solisti-sanoittaja A. W. Yrjänän teksti on kuin science fiction -romaani levymuodossa. Tarina kerrotaan vielä etäisemmästä tulevaisuudesta käsin, vuodesta 2727, jolloin tarina on kuin kansantarustoa tai epookkirunoutta. Kaikkien Talvikuninkaan osien nimessä on alaotsikko, joka kertoo ikäänkuin osan lähteen, esimerksiksi ”Katkelma seinäreliefistä IV kataraktin raunioissa”.

Tarinan ymmärtäminen on osien yhteen kursimista, sillä se on epäkronologisesti järjestetty, kertojat vaihtuvat ja osa säkeistä on erittäin tulkinnavaraisia. Talvikuninkaan lohduttomassa maailmassa käydään jatkuvaa sotaa. Keskipisteessä on itse Kuningas, hirmuvaltias ja ”elävien jumala”. Kansansa eliitistä hän valmistuttaa Pretoriaanikyborgit, ihmisten ja koneiden yhdistelmät. Yksi heistä nousee tähtilaivan kapteeniksi, ja joutuu osaksi Kuningasta vastaan suunnattua salajuonta. Albumin ensimmäinen ja viimeinen osa, Kaikkivaltias ja Kaikkivaltiaan peili kuuluvat yhteen, ja kertovat Talvikuninkaan vallan viimeisestä päivästä. Tarinan jonkinlaisena preludina voisi pitää kesäkuussa julkaistun Kuolemaantuomitut -singlen bonuskappaletta, Mekaanisten lintujen puisto, johon viitataan lyhyessä prologitekstissä.

Levyn kieli on täynnä tieteeseen ja eri tarustoihin viittaavaa sanastoa, joka vaatii keskiverto kuuntelijalta hieman perehtymistä. Albumi on kuitenkin CMX:n ymmärrettävintä materiaalia. Lyriikat vaihtelevat tarinallisesta konkretiasta yhtyeelle ominaisiin abstrakteihin mietteisiin, kuten Langennut valo kappaleessa: ”Valomuurin tuolla puolen / nopeuden kantamattomissa / asuu tyhjyys, joka meidät yhdistää.” Koska yksittäisten osien kohdalta tarina on ymmärrettävissä, haasteeksi jää kokonaisuuden hahmottaminen

Musiikillisesti albumi on yhdistelmä kaikkea mitä yhtye on edellisistä teoksistaan oppinut. Sen metallisesta äänimaailmasta huolimatta juuret tuntuvat ulottuvan 1970-luvun progressiivisen musiikin jättiläisiin, kuten brittiläisiin Yes ja King Crimson -yhtyeisiin. Samat vaikutteet oli kuultavissa jo CMX:n vuonna 2000 julkaistulla Dinosaurus Stereophonicus -albumilla. Talvikuninkaan melodiat vaihtelevat yksinkertaisemmasta pop-musiikista vaikeampaan ja särmikkääseen progeen. Toisessa osassa, ”Resurssikysymys”, kuullaan myös anarkistista HC-punkkia, kenties jonkinlaisen kunnianosoituksena yhtyeen varhaismateriaalille.

Yhtye tekee kaikinpuolin hienon suorituksen. Yrjänän laulu toimii paremmin kuin useilla CMX:n muilla albumeilla, ja erityisen kiitoksen ansaitsevat rumpali Tuomas Peipon uskomattomat rumpukuviot. Albumi ei ehkä ole musiikillisesti yhtä kiinnostava kuin vaikkapa edelliset kaksi levyä, Aion (2003) ja Pedot (2005), mutta ainutlaatuisen konseptinsa vuoksi se saattaa hyvinkin muodostua fanien klassikoksi ja saada ansaitun kulttimaineen.

Myös runoilijana tunnettu A. W. Yrjänä on haastattelujen perusteella harrastanut scifiä lapsuudesta lähtien, ja onkin parhaillaan kirjoittamassa romaaniversiota tuoreesta albumista. Toisessa muodossa Talvikuninkaan tarina löytyy Samppa ja Janne Kukkosen ohjaamassa animaatiossa, joka on tehty albumin kahdeksannen osan, ”Punainen komentaja”, musiikkivideoksi.

CMX lähtee kahden kuukauden levykiertueelle lokakuun alussa. Keikoilla soitetaan yhtyeen mukaan osia Talvikuninkaasta ja ennen soittamattomia kappaleita aiemmilta levyiltä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s