Näkymätön poika

The Invisible Boy(Il ragazzo invisibile, Italia / Ranska 2014)

Sarja: Espoo Ciné.

Gabriele Salvatoresin nuortenelokuvassa koulukiusattu poika saa supervoimat, mutta niiden mukana tulee myös ongelmia.

13-vuotias Michele (Ludovico Girardello) on omissa oloissaan viihtyvä teini-ikäinen, joka viettää päivänsä sarjakuvia lukien, koulukiusaajia pakoillen ja ihastuksensa Stellan (Noe Zatta) Facebook-profiilia tuijotellen. Kutsu Stellan Halloween-juhliin johdattaa pojan ostamaan halvan supersankariasun, joka vaikuttaa tuovan yllättävän kyvyn mukanaan: Seuraavana aamuna Michele herää nimittäin täysin näkymättömänä.

Näkymättömyyden ensihuumassa Michele rientää toki kostamaan kiusaajilleen, sekä istumaan tyttöjen pukuhuoneeseen liikuntatunnin jälkeen, mutta pian tapahtumat saavat myös vakavampia sävyjä. Kaksi Michelen koulutoveria katoaa eriskummallisesti, mitä pojan äiti, etsivä Giovanna (Valeria Golino) yrittää turhaan selvitellä. Lisäksi Michelen näkymättömyys ei tunnu olevan aivan hallittavissa – ja poikahan on toki täysin näkymätön vain ollessaan kokonaan alasti.

Vaikka elokuva ei mässäile erikoistehosteilla, on sen tuotanto erittäin vakuuttavaa jälkeä. Myös tarina on aitoa supersankari-leffojen tavaraa, ja lopulta paljastuva taustakertomus tuo helposti mieleen esimerkiksi viime vuosien Marvel-leffat.

Vaikka tarina saa lopulta lähtöasetelmaansa suuremmat puitteet, on Näkymätön poika parhaimmillaan nuoruuden ja nuorison kuvaamisessa. Nuoret näyttelijät ovat enimmäkseen luontevia ja hahmoihin on tuota jopa hieman kolmiulotteisuutta: Koulukiusaajakaan ei välttämättä ole pelkkä ääliö, vaan kärsii kenties ADHD:stä tai ylivaativan isän epäreilusta kohtelusta.

Näkymätön poika on samaan aikaa hyvä nuortenelokuva, sekä hyvä, joskin pienimuotoinen supersankarileffa. Huumoria on käytetty valitettavan säästeliäästi, mikä on harmi, sillä elokuvassa on lopulta paljon hauskaa ja näkymättömyys tarjoaisi mahdollisuuden rennompaankin irroitteluun. Loppukohtaus povaa hyvin ilmeisesti jatko-osaa, joten toivottavasti seuraavassa elokuvassa osataan ottaa ilo irti supervoimista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s