Primus – Green Naugahyde

Primus – Green Naugahyde
Prawn Song

Primus on tehnyt näyttävät paluun studioon sekä keikkalavoille. Uudella Green Naugahyde -albumilla basisti-laulaja Les Claypoolin johtama yhtye tarjoilee samaa vaikeasti määriteltävää thrash funkkia kuin aiemminkin. Erojakin aiempaan tuotantoon löytyy.

”Naugahyde” tarkoittaa PVC-muovista tekonahkaa, jota on käytetty menneinä vuosikymmeninä käytetty runsaasti huonekaluissa. Enemmän kuin tekonahkaan, albumin nimi viitannee menneisyyteen. Sen soundimaailma on lähempänä 70-lukua kuin Primus on koskaan ollut, vaikka uudenaikaiselta se silti kuulostaa.

Well you can ride the hennepin crawler for a dollar
and pedal it around the world
You can ride the hennepin crawler for a dollar
and impress them steam punk girls

”Hennepin Crawler”, san. Les Claypool

Albumin avaavat ”Prelude to a Crawl” ja ”Hennepin Crawler” eivät ole kaikkein vakuuttavin aloitus. Tilanteen pelastaa ”Last Salmon Man”, joka jatkaa Primuksen levyillä jatkunutta Fisherman’s Chronicles -sarjaa. Kappaleiden aiheet vaihtelevat taas epämääräisestä järjettömyydestä vakaviin aiheisiin. Esimerkiksi ”Last Salmon Manissa” on kysymys kalatalouden romahduksesta ja kalastajien elämäntavan katoamisesta.

Eternal consumption engine
here in the USA
we sure like to spend our pay
the more I make the more I buy
slinging out the slices of American pie

”Eternal Consumption Engine”, san. Les Claypool

Kitaristi Larry LaLonde ei nouse esiin lainkaan samalla voimalla kuin yhtyeen keikoilla, mutta jazz-osastollakin ansioitunut uusi rumpali Jay Lane vakuuttaa monimutkaisilla symbaalikuvioillaan. Esimerkiksi edellisillä albumeilla heilunut Bryan ”Brain” Mantia panosti enemmän bassotykitykseen ja pisimmän aikaa vaikuttanut Tim ”Herb” Alexander oli jokseenkin tavanomaisempi.

Claypoolin maneerinen bassoilu on entisellään, kuin myös miehen epäkonventionaalinen laulutapa. Laulun miksaus on tosin paikoin itsetarkoituksellisen epäselvää, mikä on selkeä muutos edelliseltä Antipop -albumilta (1999).

Kappaleiden joukkoon mahtuu väliinputoajia ja hittejä. ”Tragedy’s A ’Comin’” ja hidastempoisempi ”Jilly’s on Smack” ovat timanttisia, mutta esimerkiksi loppupuolen ”Hoinfodaman” on melko turha ja ”Eyes of the Squirrel” liiankin pitkä ja vellova.

Jilly left home
to pick her own bone
she made it on her own
in the market place
But Jilly’s on smack, and she won’t be comin’ back
No she won’t be comin’ back for these holidays

”Jilly’s on Smack”, san. Les Claypool

Green Naugahyde ei ole Primuksen paras albumi, muttei suinkaan huonoinkaan, ja se paranee joka kuuntelulla. ”Tommy the Cat” -tyyppistä hassuttelua levyllä ei kuulla ja yleisilme onkin entistä synkempi. Primuksen fanit pitävät levystä varmasti, mutta uudistuksia kaipailevat tulevat pettymään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s